måndag 7 mars 2011

Högskolekurs ska förebygga tvångsgiftermål

DET NYA SVERIGE Medan regeringen och Miljöpartiet gör upp om landets framtida invandringspolitik, som ser ut att lägga i en ännu högre växel, tillämpas nya åtgärder på annat håll för att stävja dess konsekvenser. Regeringen har gett ungdomsstyrelsen i uppdrag att förebygga tvångsgiftermål bland unga och tillsammans med länsstyrelsen i Skåne har man skapat en ny utbildning som startar i maj.

I Sverige uppger cirka 70 000 ungdomar att de inte själva får välja vem de ska gifta sig med, något den nya högskolekursen ska sätta stopp för. Med start i maj ger den 7,5 högskolepoäng från Uppsala universitet och är nationell, samma koncept kommer även att finnas i Stockholm och Göteborg.

– Vi gjorde en kartläggning 2009 där vi fann att runt 70 000 i åldern 16 till 25 år inte kan välja fritt vem de vill gifta sig med – och 8 500 kände oro över det, säger Gerhard Holmgren, projektansvarig på Ungdomsstyrelsen.

Enligt Holmgren har alltför stort fokus lagts på mord och våld sedan fallet med Fadime Sahindal, och tvångsgiftermål är ett annat uttryck för ett så kallat hedersrelaterat förtryck.

Utbildningen vänder sig till personer som träffar unga i sitt arbete, exempelvis skola, socialtjänst, ideella organisationer, fritidsgårdspersonal, ungdomsmottagningar med mera. Där kommer de att få en grundläggande kunskap om synen på äktenskap och konflikter, strukturer i det hedersrelaterade våldet, svensk lagstiftning, internationella konventioner men framför allt få ta del av attityder och förhållningssätt i ett förebyggande arbete.

HD



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt