GRYNINGSPYROMANEN Rättshaveristen, missbrukaren och mera känd som gryningspyromanen; Ulf Borgström, född 1963, har gäckat den skånska polisen i trakterna kring Ystad, på Österlen och i andra län i många år. Han är misstänkt för närmare 100 anlagda bränder de senaste tio åren. Många av dem har ägt rum på Sydkusten och Österlen och ofta har det rört sig om kulturbyggnader. Värden för kanske 1 miljard kronor har brunnit upp men varje gång Ulf Borgström ställs inför rätta blir han stort sett frikänd med något undantag. Enorma polisiära resurser har lagts ner på att försöka få honom fälld, främst genom teknisk bevisning men även ständig spaning på honom.
Idag åtalades han för den senaste (grova) mordbranden mellan 1 och 2 december vilket kunde ha slutat med en katastrof; 37 döda inklusive spädbarn. Att han tände eld på ett hus där det bor människor bryter mot hans vanliga mönster. Nu hoppas alla Ystadsbor på en fällande dom där den tekniska bevisningen håller hela vägen ut.
Grov mordbrand
Under dagen den 1 december hade Ystadspolisen försökt delge honom ett vite för att inte ha kommit till en rättegång. Borgström, som hatar poliser, ska då ha sagt: ”Nu kommer det att hända grejer igen”.
Borgström sattes under bevakning den dagen men polisen lyckades tappa bort honom i centrala Ystad. Senare den eftermiddagen brann det både på Skeppargatan och Lilla Östergatan. Polisen satte därför in sin speciella spaningsgrupp Bravo. Men det var inte förrän vid kl 02.36 natten till den 2 december som man fick syn på honom igen. Då kom han ut från Bollhusgatan 8, ett flerfamiljshus, där vinden stod i brand. Genom fotspåren i snön kunde han spåras upp en bit därifrån. Han hade då ett par svarta tubsockor dragna över skorna – ett sätt att dölja sina skospår på vinden.
Samtidigt som han greps brann det för fullt, något poliserna inte hade fått klart för sig i det läget. Branden i flerfamiljshuset på Bollhusgatan startade på vinden på två ställen och spred sig sedan till förråden. De sömndruckna hyresgästerna väcktes av poliser och brandmän som sprang runt och knackade på alla dörrar. Ingen kom till skada, och man blev inkvarterad i en närbelägen lokal i den iskalla och snöiga skånska natten.
Borgström nekar till brott. Han hävdar att han somnade på vinden där han drömde om igelkottar(!) – och vaknade av att det brann.
Men denna gång är åklagarens bevismaterial betydligt mera solid än tidigare. Fälls Borgström är det inte bara historiskt, han kan även se fram emot långvarigt fängelsestraff där brottsbalken anger om mordbrand:
2 § Är brott som avses i 1 § att anse som grovt, döms för grov mordbrand till fängelse på viss tid, lägst sex och högst arton år, eller på livstid.
Ystads Allehanda
Ystads Allehanda
SDS
Ulf Borgströms kriminella CV
Nedlagda Fria Nyheters mycket omfattande granskning av Ulf Borgström.
Ulf Borgström är ett långt kapitel hos den svenska polisen. Han dömdes redan som tonåring för mindre brott. Han släpptes med prövotid som gick ut 1986, men under den tiden begår han ett inbrott på en skola, ett inbrott i en bilaffär där han tar pengar, arton limpor cigaretter och tömmer en sedelautomat. I hans hem finns musikutrustning från ett inbrott på en skola. Därefter är han dömd för en lång rad brott; stölder, mordbränder, sabotage och hot. Han tros ha bränt hundratals hus, varav flera med högt kulturvärde.
Ulf Borgström har de senaste åren figurerat i utredningarna av minst ett 50-tal anlagda bränder i Kristianstad, Ystad, Skurup och Simrishamn. Polisen har periodvis skuggat honom. Flera gånger har han ställts inför rätta utan att bevisen mot honom har varit tillräckliga.
Gryningspyromanen har även kallats telesabotören efter att ha bränt ner telestationer och saboterat teleanläggningar efter en tvist med Telia (som fram till 1993 hette Televerket).
År 1991 registrerar Ulf Borgström och hans bror in en datafirma (Sweden Teledata Bröderna Borgström handelsbolag, organisationsnummer: 916768-1494, numera avregistrerat). De skaffar sig ett 071-nummer för att tillhandahålla telefontjänster mot betalning men affärerna går dåligt. De följande åren inträffar en rad inbrott i Televerkets kopplingsskåp i Malmö. Någon kopplar upp sig på lediga nummer och ringer betalnummer för tiotusentals kronor som hamnar på brödernas konton. Ulf Borgström stoppas på Skrittgatan i östra Malmö vid ett kopplingsskåp i december 1991 och hans "konsultverksamhet inom databranschen" fick ett abrupt slut.
Ulf Borgströms verksamhet under 1990-talet är en lång serie av trafikbrott, snatterier, stölder och knarkinnehav. Han döms även för nya telesabotage. Nu vänder han sig också mot sin familj. Efter en konflikt med en nära släkting häller han försommaren 1997 dieselolja genom släktingens brevlåda. Han döms för olaga hot och beläggs med besöksförbud. Även andra släktingar drabbas av hot.
Så sent som 2 juli 2008 greps Ulf Borgström som misstänkt för fyra anlagda bränder i Simrishamn. Han häktades men släpptes ur häktet den 20 augusti då åklagaren inte längre fann skäl att honom häktad.
Ulf Borgström har bott i Kristianstad och bara i Kristianstadtrakten har han kopplats till ett drygt 30-tal bränder. Han har även varit aktiv på andra håll i Sverige, bland annat har han varit misstänkt för branden i Snickerboa i Rumskulla, känd från filmen om Emil i Lönneberga samt branden vid Astrid Lindgrens föräldrahem i Vimmerby, båda inträffade 27 augusti 2005. Han är dömd för försök till mordbrand i Dalarna.
I juni 2005 fick Ulf Borgström ett skadestånd på 98 000 kronor av staten för tiden han suttit häktad för mordbränder mot två kyrkor. För pengarna köpte han en röd Peugeot. Tiden därefter inträffade en del bränder i samband med att Ulf Borgström körde till Dalarna och var "bosatt" (sov över i bilen) där en tid (se nedan).
Lista på mordbränder
1980–1986. Döms som tonåring för förmögenhetsbrott och narkotikabrott. Strängaste straffet är fängelse i ett år och nio månader.
1988–1990. Döms av Ystads tingsrätt till åtta månaders fängelse för grov stöld, häleri och olovlig körning. Lunds tingsrätt dömer honom för hemfridsbrott och olovlig körning till dagsböter och villkorlig dom.
1993. Bor nu i Skurup och döms till åtta års fängelse för att ha bränt ner Telias transformatorstationer i Beddinge, Flädie, Skivarp och Blentarp. Han greps en tidig morgon när han kom cyklande i närheten av en av brandplatserna. Hans bror misstänks också men frias av tingsrätten. Senare underkänner hovrätten bevisningen när det gäller mordbrand. Han döms till fängelse i ett år för bland annat grovt bedrägeri. Bröderna hävdar att Telia felaktigt har stängt av ett 071-nummer som de varit beroende av för att driva sitt företag. De kräver skadestånd av Telia.
1995. Döms för bland annat sabotage mot Telia till fängelse i ett år och fyra månader. Den yngre brodern döms till rättspsykiatrisk vård.
1997–2000. Döms till åtta månaders fängelse för olaga hot. Döms också upprepade gånger för bland annat olovlig körning. Döms till dagsböter för narkotikasmuggling.
2001. Grips tidigt en morgon i närheten av Surbrunnsparken i Ystad där någon tänt fyr tidigare på natten. Han kan inte bindas vid brottet. Dessförinnan har flera teleskåp i Ystad under en tid utsatts för brandattentat utan att någon har kunnat ställas till svars för detta.
2001 eldhärjades polisstationerna i Bromölla och Åhus men trots att polisen även den gången säkrat fotavtryck på brandplatserna lägger åklagaren ner förundersökningen i brist på bevis.
2003. Misstänks för att ha varit med om att anlägga fem mordbränder i Ystad den 11 oktober men det finns inga hållbara bevis. Ingen dömd för bränderna. Gustav Adolfs 1100-talskyrka i Viby får bjälklaget i kupolen uppeldat den 6 juni. Den 4 oktober brinnder det i ett hus tillhörigt Pliktverket i Kristianstad. Åtalas för grov mordbrand i heliga Trefaldighets kyrkan i Kristianstad den 20 oktober, men frikänns.
2004. Åtalas för en brand den 12 september i Västra Vemmenhögs kyrka utanför Skurup, döms till sju års fängelse av tingsrätten men frikänns av hovrätten. Samtidigt med kyrkan brann Nils Holgerssongården i byn ner till grunden. Ingen har dömts för branden. Ett bevis mot Ulf Borgström var hans skoavtryck i kyrkan, något som "bara bevisar att skorna varit där", enligt vad han hävdade under rättegången. Ett fjärrvärmeverk i Ystad brinner den 11 juni, den 13 juli brinner det på tre olika ställen i Ystad. 31 augusti brinner Nosaby gamla skola.
2005. Efter ett bilinköp sommaren 2005 brann det på mer avlägsna platser, bland annat:
7 juli: Börjes varuhus, Tingsryd
10 juli: Kulturhus i Värnamo
12 juli: Metodistkyrkan och kulturhus i Karlskrona
16 augusti: Kulturby i Bonäs samt ett äldre hus i Orsa
25 augusti: Kulturhus i Vadstena
27 augusti: Emils snickerboa i Rumskulla, Astrid Lindgrens föräldrahem i Vimmerby, Ösjöfors handpappersbruk i Vimmerby, Pelarne kyrka
27 oktober: Olnispagården i Sälen
31 oktober: Zorngården i Mora, klockstapeln i Mora (skadegörelse som avledningsmanöver?)
2 november: Grannas Olssons i Nusnäs (tillverkar Dalahästar)
5 november: Frosts knivfabrik i Mora (tillverkar Moraknivar), Triumfglass i Mora. Dagen därefter greps han av polisen i Dalarna.
2006: Ulf Borgström döms av Svea hovrätt till tre års fängelse för försök till mordbränderna mot Triumfglass lokaler och Frosts knivfabrik i Mora den 5 november 2005. Ulf Borgström hade placerat ut toalettpappersrullar med brinnande ljus i som placerats på ett sådant sätt att de inte utan vidare kunde upptäckas. Poliser som spanade på honom upptäckte dock arrangemangen och därmed kunde de förhindra att byggnaderna fattade eld. Ulf Borgströms fingeravtryck fanns på en av rullarna. För detta har han avtjänat sitt fängelsestraff och han frigavs i slutet av 2007. I övriga fall saknas bevisning för åtal/fällande dom. I många fall har eventuella bevis brunnit upp.
Juli 2008: Häktas för fyra bränder i Simrishamn, men släpps och är inte längre misstänkt.
2010: Anhålls för brand i en kvarn i Skivarp. Begärs häktad, men släpps av tingsrätten. Misstankar kvarstår.
2010: Anhålls som misstänkt för brand i en kaffestuga i Ystad och i ett korsvirkeshus i Hammenhög. Åtalades aldrig, men misstankar kvarstår.
Fällan som misslyckades
2004 smidde Rikskriminalen en listig plan. Man skickade sin hemlige spanare ”Dan” till Ystad för att där bli vän med Borgström. Men planen misslyckades. Istället genomskådade den högintelligenta Borgström spanaren och drog istället fördelar av ”Dans” närvaro.
SDS
Varför går det inte att fälla Borgström?
En polis som PI har varit i kontakt med ger en förklaring till varför det är så svårt att lagföra och sätta en person som Ulf bakom lås och bom. För att få klarhet i vad som gick snett inom rättsväsendet så måste vi backa till början på 90-talet när våra kära Socialdemokrater skulle hantera dåvarande lagstiftning med namnet LSPV – Lagen om Sluten Psykiatrisk Vård.
Med den äldre lagstiftningen hade tingsrätten haft det betydligt enklare att döma Ulf till sluten psykiatrisk vård, där man i princip skulle kunna hålla honom inlåst så länge han bedöms farlig. Dock var situationen i början på 90-talet sådan att det var fullt på de psykiatriska vårdinrättningarna och för att spara pengar på detta samhällsproblem så valde dåvarande Socialdemokrater att helt enkelt reformera lagen till nuvarande LPT – Lagen om Psykiatrisk Tvångsvård. Reformen klubbades igenom med motiveringen att man ville höja rättssäkerheten inom psykiatrisk tvångsvård. Sanningen var att Socialdemokraterna ville spara pengar genom att rent praktiskt höja ribban för psykisk vård och istället låta fängelser ta hand om personer med psykiska störningar. På denna tiden fanns det också plats för fler intagna i svenska fängelser.
Skillnaderna mellan LSPV och LPT är att nuvarande lagstiftning gör det näst intill omöjligt att komma tillrätta med en människa som Ulf. När dåvarande Socialdemokrater drev igenom reformen hördes kritik från flera håll. Det var många medier som redan då befarade att denna reform i framtiden skulle leda till att våldsverkare och psykiskt instabila personer med lätthet skulle kunna både avvika och skrivas ut i förtid från rättspsykiatrisk vård. Är dett månne något som känns igen idag?
Uppgifter som PI har tagit del av beskriver Ulf som en extremt försiktig och sjukligt paranoid person. Hans agerande är av sådan art att trots polisens punktmarkeringar och konstanta spaningar på honom, så förblir det en svårighet att hitta bindande bevisning. Eftersom Ulf varit lagförd sedan innan och att utredningar kring hans person visar på någon form av psykisk störning, så hade rättsväsendet kunnat komma tillrätta med vår gryningspyroman genom att stödja sig på den äldre lagstiftningen – LSPV, eller åtminstonde en mer genomtänkt reform av lagen istället för den lagstiftning som idag uppenbarligen är alldeles för slapphänt.
Varken vi på PI eller andra medier hade behövt rapportera mycket mer kring Ulf, om det inte vore för att det svenska rättsystemet mer eller mindre har havererat. Det är helt uppenbart att en människa som Ulf ska förvaras bakom lås och bom, precis som många andra samhällsfarliga människor som vi dagligen rapporterar om. Som vi kan se så är det inte bara en misslyckad integrationspolitik som kostar samhället stora summor pengar utan även en helt misslyckad kriminalpolitik. Sanningen är att Ulf redan har kostat mångdubbelt och återigen mångdubbelt mer för samhället än vad det hade kostat skattebetalarna genom att behålla den lagstiftning som fanns innan Socialdemokraterna skulle in och rota i rättsväsendets paragrafer.
Pengar som exempelvis kunnat användas inom äldrevården eller varför inte på idrottsföreningar?
UrsprungsartikelKälla:
Politiskt Inkorrekt