måndag 23 augusti 2010

Seriemordbränder mot skolor i Göteborg

SKOLBRÄNDER Vansinnet fortsätter. Två förskolor och en gymnasieskola i Västra Frölunda stacks i brand under natten till söndagen, samtliga anlagda inom en timmes tid.

- Första larmet kom 01:13 och gällde en förskola vid Opalgatan. En ”brandbomb”, som polisen kallar det, slängdes in genom ett fönster till en förskola på Opalgatan. Elden tog sig i en gardin och lokalen rökfylldes och automatlarmet utlöses. Men som tur var hade elden självslocknat.

- 01:16 kom larmet om ny brand på en förskola vid Skattegårdsvägen, någon kilometer norr om förskolan vid Opalgatan. Det brann i fasaden med skador i några rum och på vinden. Brandkåren, som lyckades förhindra en storbrand, fick hålla på flera timmar innan branden var under kontroll. En boende hörde glaskross och såg en ung man.

- Nästa brandlarm gällde Yrkesförberedande centrums (YFC) lokaler på Valthornsgatan på andra sidan Västerleden. Skador på fasaden blev resultatet men kunde lika gärna slutat illa. Där hade man också slängt in brinnande föremål.

Polisen fick en del tips om personer som setts vid de skolor som antändes. Ett och samma gäng drog runt och satte fyr på byggnaderna.

-Mycket tyder på det. De tre bränderna hänger ihop, säger Björ Blixter, presstalesman vid polisen i Göteborg.

Polisen spärrade av samtliga brandplatser för teknisk undersökning. Ingen har gripits. Räddningstjänsten kunde begränsa skadorna i samtliga fall.

Skolbränder kostade en miljard kronor förra året

Notan för eldsvådor i landets skolor slutade i fjol på cirka en miljard kronor. Förra året brann det på 457 skolor i landet. Omkring hälften av bränderna var anlagda. Statistiken kommer från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Den visar att skolbränderna är färre än 2008 då 512 skolor eldhärjades. Också då var hälften anlagda.

De sex största skolbränderna 2009 där hela eller stora delar av skolorna brunnit ned är Killebäcksskolan i Lund, Lomboloskolan i Kiruna, Lekenskolan i Älvsbyn, Gardaskolan på Gotland, Hovsjöskolan i Södertälje och Torslandaskolan i Göteborg. De flesta av bränderna är anlagda av unga mellan 15 och 16 år och i Kiruna handlar det om ännu yngre som "lekt med eld". Straffen är i regel samhällstjänst, sluten ungdomsvård eller vård inom socialtjänsten. Skadestånden har i flera fall blivit höga, på hundratusentals kronor.

Mordbranden mot Hovsjöskolan i Södertälje

Två tonåringar, i dag 16 år, har dömts för mordbrand respektive grov mordbrand för branden i Hovsjöskolan. Den ene som var 16 år vid tiden för branden valde att godta domen i tingsrätten och fick 150 timmars samhällstjänst för mordbrand. Den andre, som var 15 år vid branden, valde att överklaga till hovrätten. Där skärptes domen till grov mordbrand och sluten ungdomsvård. Hade han varit över 21 år hade han riskerat ett fängelsestraff på sex år.

De dömda

  • Yousef Agirman, född 1993, för mordbrand till 150 timmars ungdomstjänst i tingsrätten
  • Christian Morriz Göz, född 1993, för mordbrand till 150 timmars ungdomstjänst i tingsrätten. Fick skärpt straff i hovrätten.

Mordbranden mot Torslandaskolan i Göteborg

I november förra året antändes en bil som sedan rullades ned mot Torslandskolan. Katastrofen var ett faktum. Branden spred sig och antände skolan som totalförstördes. Stora materiella värden gick upp i rök och stadsdelen fick det mycket besvärligt att fixa skolundervisning åt 370 grundskoleelever. På sikt måste en ny skola byggas.

Som mest jobbade ett 40-tal brandmän med att släcka branden. Det var även explosionsrisk eftersom en gasflaska med acetylen fanns i brandhärden. Det gjorde släckningsarbetet extra besvärligt och en säkerhetszon på 300 meter etablerades.

Göteborgspolisen rubricerade det som grov mordbrand. Polisen fick sedan tidigt in tips om gärningsmännen och snart satt tre killar anhållna varav en anmälde sig självmant. De häktades sedan och nu har det lett till åtal.

Åtalade den 11 augusti för grov mordbrand:

  • Andreas Baumgardt, född 1992
  • Andreas Engqvist, född 1990
  • Adam Fredriksson, född 1991

Krävs på 117 miljoner kronor

Försäkringsbolaget Göta Lejon stod nu inför sin största utmaning hittills och kvalificerade gissningar talade om 100 miljoner i förlorade värden. Branden är en katastrof inte bara för stadsdelen och de 370 eleverna som gick där. Det är första gången som en hel skola har brunnit ner till grunden i Göteborg och kostnaden för en återuppbyggnad blir enorm. Även om domstolen kommer ta hänsyn till en del omständigheter exempelvis deras åldrar, de är alla ostraffade m m, lär det bli mycket kännbara skadestånd för dem vid fällande dom – och med mycket kännbara kostnader för samhället.

Skadeståndskraven har nu lämnats in av Göteborgs stads eget försäkringsbolag Göta Lejon, och handlar om saftiga 117 miljoner kronor.

– Det här är följder som man råkar ut för om man antänder saker och ting i eller runtikring byggnader, säger en talesperson för Göta Lejon.

Killarna nekar till att ha försökt sätta eld på skolan, men medger däremot att de var berusade och att de tände eld på en parkerad bil som rullade mot skolan och antände den. Nu väntar rättegång mot trion.

Domstol

Göteborgs tingsrätt, mål nr B 15416-09

PrintFriendly Share/Bookmark




Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt