tisdag 31 augusti 2010

Danska regeringen: Sverige ett u-land vad gäller yttrandefrihet

YTTRANDEFRIHET Svensk gammelmedias starkt odemokratiska behandling av Sverigedemokraterna inför valet den 19 september föranleder nu att även blickar utanför Sveriges gränser börjar riktas mot faktumet att den svenska demokratin är av en ytterst tveksam natur. I Danmark uttrycker nu den danska regeringen, inklusive stödpartiet Dansk Folkeparti, stark oro inför det svenska valet och vill att EU skall skicka valobservatörer för att se så allt går rätt till.

I Danmark har Dansk Folkeparti, med Pia Kjærsgaard i spetsen, hårt kritiserat det svenska debattklimatet, där etablissemanget med alla till buds stående medel försöker censurera och försvåra för Sverigedemokraterna att nå ut med sitt budskap till befolkningen.

Men svenska politiker och massmedia har skakat av sig kritiken och inte ens bemödat sig om att sakligt argumentera för sin inställning. Förmodligen på grund av att etablissemanget anser att Dansk Folkeparti är "främlingsfientliga", och är enligt den uppfattningen inte ens värda att bemöta.

Men nu får svenska makthavare och massmedia svårare att värja sig, då kritiken från våra grannar börjar närma sig orkanstyrka, och fler kritiker ansluter sig till DFs uppfattning.

Det borgerliga partiblocket VKO, att liknas vid den svenska Alliansen, gick igår ut och hävdade att yttrandefriheten är under hård press i den svenska valkampen.

"Det nationalistiske svenske parti Sverigedemokraterne er udsat for grov censur i den svenske valgkamp", menar Venstre, De Konservative och Dansk Folkeparti i ett gemensamt uttalande.

De tre partierna menar att Europarådet bör sända valobservatörer till Sverige.

Venstres [Danmarks största parti, närmast att liknas vid Moderaterna] ordförande i utrikesutskottet, och tillika förman för den danska delegationen till Europarådet, kommer att ta upp ämnet vid rådets nästa möte i oktober. Före valet den 19 september finns det inte tid.

Det skulle vara lämpligt att sända observatörer till det svenska valet. Jag kommer att ta upp en diskussion med Europarådets medlemsstater huruvida vi ska sätta Sverige under en eller annan form av övervakning, så att vi säkerställer demokratin i framtiden, sade Michael Aastrup Jensen.

VKO ser ett flertal demokratiska problem i den svenska valrörelsen. Dels att TV4 resolut vägrar att sända en kontroversiell reklam för Sverigedemokraterna, dvs. att tv-kanalen valt att tolka lagarna utan att vänta på ett beslut från de juridiska instanserna.

VKO kritiserar dessutom den svenska valprocessen, där väljarna offentligt måste plocka på sig valsedlar från de olika partierna innan de går in för att rösta bakom en monter.

De Konservativas utrikespolitiska talesman, Naser Khader, anser att:

Sverige är ett u-land när det gäller yttrandefriheten. Det måste finnas någon som talar om för svenskarna att det är censur det handlar om. Detta hör inte hemma i ett skandinaviskt land år 2010.

Dansk Folkeparti anser att Europarådet omedelbart bör skicka valobservatörer till Sverige:

Situationen är mer grotesk i Sverige än i Östeuropa, säger DFs partiledare Kjærsgaard.

Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa (OSSE) besökte Sverige i juni och beslutade då att inte övervaka valet den 19 september. Detta beslut stöds av vänsteroppositionen i Danmark.

"VKO:s förslag är helt oproportionerligt. Sverige är en fungerande nordisk demokrati", säger Radikale Venstres utrikespolitiska talesman Niels Helveg Petersen. "Sverige är i fullt förmöget att genomföra ett demokratiskt riksdagsval", instämmer Socialistisk Folkepartigruppordförande Ole Sohn.

Men att svenska medier "kollektivt försöker hålla Sveriges svar på Dansk folkeparti utanför valkampen" skulle vara otänkbart i Danmark, säger Anne-Marie Dohm, rektor för Danmarks Medie og Journalisthöjskole.

Det närmar sig censur och verkar mycket odanskt. Men kanske inte så osvenskt. Om medierna bevisligen håller vissa ståndpunkter utanför den politiska debatten, eftersom man inte gillar dem – och när dessa ståndpunkter är helt lagliga – så sviker man sin journalistiska roll i samhället. Vi ska bland annat rapportera om vad de enskilda partierna och deras kandidater står för, så att väljarna kan träffa sina egna val i valbåsen, säger Dohm till Danmarks Radio.

Dagens Nyheter tar upp kritiken i sin nätupplaga genom att införa en TT-artikel. Och TT skulle inte vara TT om man inte med ljus och lykta lyckades hitta en dansk som säger emot att det inte skulle hända i Danmark:

Tidningen Politikens omstridde chefredaktör Töger Seidenfaden har mer förståelse för svenska mediers påstådda bojkott av ett lagligt parti. – På grund av Dansk Folkepartis nuvarande starka ställning och den därav beroende stämningen i dansk politik skulle en motsvarande behandling av DF inte kunna existera i dagens danska medier, säger han. Men Seidenfaden påminner om tidigare skeden i Danmarks moderna historia när danska medier tillämpat andra spelregler gentemot DF och framför allt Fremskridtspartiet. – De inbjöds inte till mottagningar och arrangemang och utsattes enligt min mening för en negativ särbehandling.

PI delar inte TTs uppfattning att Seidenfaden med detta uttalande "har mer förståelse för svenska mediers påstådda bojkott av ett lagligt parti". Hur fick den anonyma journalisten på TT det uttalandet till att handla om "mer förståelse"? Seidenfall säger ju klart och tydligt att det handlar om negativ särbehandling!

Vad TT, och i förlängningen DN, gör är att leda kritiken i bevis!

Varken statsminister Fredrik Reinfeldt (M) eller oppositionsledaren Mona Sahlin (S) har valt att kommentera kritiken från de danska regeringspartierna.

Jyllandsposten
DN
Metro

PrintFriendly Share/Bookmark




Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt