lördag 28 augusti 2010

Kalles Kaviar-reklam anmäld den var för svensk

SVENSKHAT Något av det svenskaste man kan tänka sig är väl det populära smörgåspålägget Kalles Kaviar, en produkt som funnits på marknaden sedan 1954 och som Abba skapade från ett recept man köpte av en gårdfarihandlare. Man säljer cirka 2 600 ton om året av produkten.

Men åtminstone en själv- och svenskhatande människa i detta landet tycker Kalles Kaviars reklam är alldeles för ”svensk” och anmälde därför reklamen till RO (Reklamombudsmannen). Ur anmälarens motivering kan vi läsa oss till att reklamfilmen man vänder sig mot presenteras för ”svenskt” och att det skulle göra reklamen ”oetisk”.

Anmälaren menar att reklamen är oetisk. Tittaren får en behaglig miljö presenterad för sig samtidigt som tre barn med tydligt svenskt eller nordiskt etniskt ursprung leker. Barn kan inte sägas ingå i vissa kulturella kategorier eller etniska kategorier egentligen men eftersom det finns en så kraftfull och diskriminerande struktur i samhället där människor kategoriseras på detta sätt blir det väldigt svårt att skilja barnen och deras utseende från kategorin ”svenskhet”. Tittaren ombeds tänka på ett pålägg och genom att tankarna snabbt går till pålägget Kalles Kaviar på grund av pojkens utseende och färgerna gul och blå, blir det så att tittaren leds att placera sitt intryck under något annat väldigt svenskt, som kaviaren Kalles Kaviar.

Intrycket av barnen får tittaren att tänka på barnen, den kultur de hör till, vilka typer av barn det är – som genom den etniska korrektheten i deras utseende gör tittaren övertygad om att det är barn med rötter i Sverige (även om det kanske inte är så). Tittaren ombeds att koppla ihop detta med något annat som är något av det svenskaste vi har, det är pålägget kaviar.

Det är mycket oetiskt (och ger nog många barn med annan etnisk härkomst en klump i magen) när tittare leds att kategorisera barn på detta sätt, genom att matcha två tydliga kulturella markörer, barns utseende med pålägget kaviar (med hjälp av den svenska flaggans färger).

RO avvisade anmälan och lämnade den utan åtgärd, men tyvärr visar detta åter en gång hur illa ute detta land är.

PrintFriendly Share/Bookmark




Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt