fredag 12 februari 2010

SD tros gynnas av KDs plagiat

Video:



Sverigedemokraterna vinner väljare när etablerade partier tar över deras frågor. Det menar forskare efter att Kristdemokraterna i dag anklagas för att ta efter SD:s idéer.

Det var igår som kristdemokraternas integrationspolitiska talesman Michael Anefur lanserade idén om att nyanlända ska gå obligatorisk utbildning i svenska värderingar.
Då berättade vi i Sydnytt att de punkter som kd vill ha med i programmet redan ingår i kurserna på svenska för invandrare.

- Det kan ju vara ett sätt att fokusera på värderingar, alltså på något annat än a-kassa och pensionsreformer. Och forskare har visat att det är något som gynnar extremnationalistiska idéer, Anders Hellström.

Kristdemokraterna anklagas idag från flera håll för att ta efter sverigedemokraternas idéer efter förslaget om att nyanlända ska gå kurser i svenska värderingar. Men enligt flera forskare talar mycket för att det är sverigedemokraterna som vinner väljare när etablerade partier tar över deras frågor.

- Om man lägger sig för nära sverigedemokraternas politik kan det det bli tvärtom. Att Sverigedemoktarna växer sig starkare. Man röstar på originalet, säger Anders Hellström, doktor i statsvetenskap vid Malmö högskola.

Sändes: 2010-02-11