söndag 7 februari 2010

SÄPO grep somaliska terrorister i Rinkeby

Video:



Sändes: 2008-02-28

Tre män har gripits i Stockholm misstänkta för förberedelse till terrorbrott och finansiering av terrorbrott. En av de misstänkta är den man i vars affärslokal Ekobrottsmyndigheten tidigare har hittat en karta över området där Lars Vilks bor, kan SvD.se avslöja. Enligt åklagaren ska männen ha finansierat terrorism i Somalia.

De tre männen, 37, 39 och 42 år, är misstänkta för att ha finansierat terrorism i Somalia, uppger åklagaren i ärendet, Ronnie Jacobsson för SvD.se. Alla de tre misstänkta stockholmarna invandrade till Sverige från Somalia i början av 1990-talet. De fick alla svenskt medborgarskap i början av 2000-talet.

En av de misstänkta, 42-åringen, är den man i vars affärslokal Ekobrottsmyndigheten tidigare har hittat en karta över området där konstnären Lars Vilks bor.

Men det är inte det som är föremålet för vår utredning. Det ligger utan för ramarna för misstankarna, säger Ronnie Jacobsson.

Enligt Säpo har de tre männen förberett terrorism och även finansierat terrorbrott. Säkerhetspolisen är dock förtegna om detaljer, men säger att det inte finns några kopplingar till de framförda hoten mot Lars Vilks eller Muhammedteckningarna.

Det vi kan säga är att det är tre svenska medborgare, säger Säpos presschef Jakob Larsson till SvD.se.

Männen greps på olika adresser i västra Stockholm i morse.

Nationella insatsstyrkan biträdde Säpo vid gripandet av de tre terrormisstänkta personerna.

Vi hade 10—12 poliser som var med och grep de misstänkta. Gripandena var odramatiska och skedde utan några komplikationer, säger Bertil Olofsson, chef för nationella insatsstyrkan, till TT.

Samtidigt som tillslaget i Sverige greps också tre personer i Norge av den norska motsvarigheten till Säpo, PST.

Vid PST:s tillslag i Oslo greps tre personer misstänkta för finansiering av terrorhandlingar i utlandet. Gripandena skedde i samarbete med ekopolisen samt Oslopolisen efter lång tids spaning och, efter vad som sägs, utan dramatik. Häktningsförhandlingar väntas under fredagen eller lördagen.

Enligt tidningen VG:s nätupplaga ska gripandena ha skett efter en lång tids spaning mot somaliska grupper i Norge. Källor säger till tidningen att de tre gripna i Norge samtliga är somalier.

PST vill dock inte kommentera uppgiften.

Nej, vi kommer inte att bekräfta om det rör sig om somalier eller inte. Det är något som vi återkommer till senare, säger informatören Martin Bernsen på PST till SvD.se.

Däremot bekräftar han, precis som Säpo, att det finns kopplingar mellan gripandena i Norge och Sverige. Vad kopplingarna består i vill han dock inte säga.

Jag kan bekräfta att det finns kopplingar, men inte på vilket sätt, säger han.

Polisen räknar med att i alla fall en av männen begärs häktad i morgon. Samtidigt säger Martin Bernsen att det kan bli tal om att släppa någon eller några av de misstänkta.

Ja, en eller kanske två, säger han till SvD.se.

Terrorfinansiering är ett ökande problem för många länder i Europa. Det har sagts att länder som de nordiska används som reträttplatser för terrorgrupper där de mestadels i lugn och ro kan planera dåd i andra länder.

Svenska Säpo pekar ut Sverige som bas för "rekrytering, logistiskt stöd och finansiering" av terror.

2005 dömdes två irakiska kurder av Svea hovrätt till fängelse och utvisning på livstid för terrorfinansiering. Männen, varav en var imam, hade skickat 148 000 dollar till terrororganisationen Ansar al-Islam i norra Irak.

http://www.svd.se/stockholm/nyheter/a...