fredag 23 oktober 2009

JK: Islamkritisk SD-artikel frias



Justitiekanslern (JK) Göran Lambertz kommer inte att inleda en förundersökning mot Aftonbladet efter att tidningen publicerat en debattartikel av Sverigedemokraternas ledare Jimmie Åkesson.

Artikeln, som publicerades i måndags, har anmälts till JK för att den anses utgöra hets mot folkgrupp. JK håller inte med.

- Det är ingen som helst tvekan om att det inte går över den brottsliga gränsen. Man får säga väldigt mycket som är stötande och irriterande och på många sätt illa omtyckt. Det hör till yttrandefriheten, säger Göran Lambertz till Svenska Dagbladets sajt.

Advokat Peter Althin och Per Hultengård, jurist på branschorganisationen Tidningsutgivarna, har tidigare menat att artikeln kan befinna sig i gränslandet till hets mot folkgrupp. Svd.se har pratat med dem båda efter JK:s beslut och ingen av dem är dock förvånade över att det nu inte blir någon förundersökning.

- Jag har ingen anledning att ha några speciella synpunkter på JK:s beslut, men innehållet i artikeln är utomordentligt avslöjande för den ideologi som grundar SD:s politik. Det inte bara framskymtar, utan framgår med klartext att de står för en värdegrund som är någonting annat än alla människors lika värde, säger Althin till tidningen.

http://svt.se/2.27170/1.1742123/jk_in...

Sändes: 2009-10-23