måndag 17 maj 2010

Grundlagsändring hotar islamisera Turkiet

Video:



Enligt regeringen är en grundlagsändring nödvändig för att landet ska kunna slutföra förhandlingarna med EU om ett framtida medlemskap.

Dagens grundlag är inget dokument som möter Turkiets behov i den era vi lever i nu, sade vice premiärminister Cemil Cicek till journalister inför samtalen på måndagen.
Annons:

Det är väldigt svårt att genomföra och avsluta EU-medlemskapsförhandlingarna med den här grundlagen, sade han.

Regeringens förslag till ändringar offentliggjordes samtidigt. Där syns åtgärder som att ändra sättet som domare utses på. Det turkiska rättsväsendet domineras av krafter som är mycket kritiskt inställda till den proislamiska AKP-regeringen, och som flera gånger har stoppat regeringsinitiativ.

Enligt regeringens förslag ska det också bli svårare att förbjuda partier, en taktik inte sällan nyttjad mot partier som Turkiets konservativa krafter ogillar. Regeringspartiet AKP undgick självt med nöd och näppe att förbjudas 2008.

En annan del av förslaget syftar till att de militärer som tog makten i en statskupp 1980, vilka till viktiga delar ligger bakom dagens grundlag där de gav sig själva immunitet, ska kunna ställas inför rätta.

AKP har en stor majoritet i landets parlament, men inte tillräckligt många mandat för att självt genomföra grundlagsändringar. Många oppositionspartier fruktar att lagändringarna egentligen syftar till att underlätta en hemlig regeringsplan att islamisera Turkiet, och intresset att stötta regeringen är därför lågt.

Premiärminister Recep Tayyip Erdogan har därför flaggat för att han kan tänka sig att avgöra frågan genom en folkomröstning.

Senare under måndagen förklarade ledaren för Högsta domstolen, chefsdomare Hasan Gerceker, i turkisk tv att han ansåg att regeringsförslagen om att ändra konstitutionen var okonstitutionella och att de syftade till att försvaga domstolarna.

Sändes: 2010-05-16