onsdag 10 mars 2010

Sju greps för mordplaner mot Lars Vilks

Video:



Sju personer greps av irländsk polis på tisdagen misstänkta för att ha planerat att mörda den svenske konstnären Lars Vilks. Den svenska säkerhetspolisen hade informerats i förväg.

Fyra män och tre kvinnor greps på tisdagsförmiddagen till följd av en utredning som genomförts av europeiska säkerhetstjänster i samarbete med amerikanska CIA och FBI, rapporterar The Independent.

Den svenska säkerhetspolisen hade informerats om att de sju skulle gripas säger pressekreterare Mattias Lindholm vid Säpo till DN.se:

- Vi visste om det men jag kan inte säga när vi fick veta det. Nu håller vi löpande kontakt med vår irländska motsvarighet, säger han.

Irish Times uppger att de gripna kommer från Algeriet, Kroatien, Libyen, USA och Palestina och att samtliga befinner sig lagligt i Irland. De sju, som är i åldrarna 20 till 40 år, greps runt klockan 10 lokal tid i Waterford och i Cork, i södra delen av Irland. Gripandena genomfördes av polis i samarbete med landets antiterrorstyrka. Enligt irländsk lag kan de hållas av polisen i en vecka. De gripna tros inte vara medlemmar i terroristnätverket al-Qaida eller av någon annan extremistgrupp.

Polisen ska heller inte ha hittat några sprängmedel i samband med gripandena, skriver Irish Times.

I september 2007 satte ledare för al-Qaida en prislapp på den svenske konstnärens huvud den som mördade Lars Vilks skulle få 100.000 dollar i belöning. Bakgrunden till detta var Vilks teckning av profeten Muhammed som rondellhund. Teckningen publicerades av bland andra Nerikes Allehanda och skapade upprörda känslor bland muslimer runtom i världen.

Kul att terroristerna visar intresse för konsten, sade Lars Vilks i en intervju med DN:s Jan Lewenhagen den 16 september 2007.

Den svenska Rikskriminalens internationella sektion hade ännu vid 16-tiden svensk tid inte informerats om gripandena. Enligt presstalesmannen Varg Gyllander så är det heller inte nödvändigt att göra det.

- Men i det här läget har vi inte fått veta något ännu, säger han till DN.se.

http://www.dn.se/nyheter/varlden/sju-...