lördag 12 mars 2011

Skammördarens advokat vill inte ha klienten utvisad

HEDERSMORD Den 62-årige irakiern Subhi Aref Othman i Katrineholm har erkänt att han brutalt högg ihjäl sin adoptivdotter Jian Subhi Aref eftersom hon levde ett ”syndigt västerländskt liv”. Hon var tvungen att dö, enligt skamkulturen. Jian fick minst 48 hugg. Sedan angav han sig själv till polisen. Under tingsförhandlingen i Nyköpings tingsrätt erkände Subhi Aref Othman igen utan omsvep.

– Det var omöjligt att handla på ett annat sätt. Min heder stod ju på spel, sa han via sin tolk.

Han återkom i förhören till adoptivdotterns oanständiga leverne och hon flirtade med en annan man samtidigt som hon låg i skilsmässa. Han sa att han bestämde sig för att döda henne två veckor innan det skedde.

Förutom hans erkännande finns det också omfattande teknisk bevisning i form av DNA-spår. Och den rättsmedicinska undersökningen har kunnat visa att de 48 sticksår som Jian hade, stämmer överens med mordvapnet som är kopplat till Subhi Aref Othman.

Åklagare Anna Carlsson Lundh, menar att det är styrkt att Subhi Aref Othman var ensam gärningsman. Normalt är strafftiden fängelse i 10 till 18 år eller livstid för mord och åklagaren påpekar att eftersom mordet var skamrelaterat är gärningen särskilt allvarlig. Åklagaren yrkade också på att gärningsmannen ska utvisas ur Sverige efter avtjänat straff.

I fredags avslutades rättegången och skadeståndsanspråken är 75 000 kronor var till kvinnans son som idag är tre år, hennes mamma och fyra syskon.

Åklagaren Anna Carlsson-Lundh:

– Jag anser att det finns ett stort antal försvårande omständigheter som jag pekat på under rättegången, men det saknas totalt ett antal förmildrande omständigheter som tingsrätten har att ta hänsyn till. Det faller inom ramen för allvarliga brott. Det är inte ens tillfyllest med ens ett fängelsestraff för 18 år utan istället livstids fängelse.

Men inte hans advokat Bo Johansson som inte vill se sin klient utvisad utan menar att Subhi Aref Othman kommer att vara för gammal för att det när han har avtjänat sitt fängelsestraff.

Domstol

Nyköpings tingsrätt, B 3418-10



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt