söndag 19 december 2010

Inget fel att kräva zigenare på förskottsbetalning

KRÄNKTHETSPROFFS När en kvinna klädd i traditionell zigenarklädsel skulle tanka sin bil på en bensinmack i Örebro län tvingades hon av personalen på macken att först gå in till kassan och betala för sin bensin i förskott. Detta misshagade zigenrkvinnan så pass att hon vände sig till den obskyra organisationen Örebro Rättighetscenter som beslutade att stämma bensinmackens ägare inför domstol, hävdandes att kvinnan diskriminerats för att hon var zigenare.

Det var i oktober 2009 som kvinnan kom till bensinmacken. När hon skulle börja tanka kom personalen ut. Hon blev tvungen att gå med in och betala i förskott innan pumpen slogs på. Så långt är alla parter överens om vad som hände. Sedan går åsikterna isär.

Enligt kvinnan särbehandlades hon på grund av att hon var zigenare. Personalen hade sagt rakt ut till henne att man tidigare haft problem med att representanter för det idogt egendomsutjämnande folkslaget smitit från betalningen.
Personalen och ägaren till macken bestred detta. De sa att de kunde kräva vem som helst på förskottsbetalning om kunden inte var känd sedan tidigare.

Bedömningen gjordes från fall till fall och hade inget med etnicitet att göra. Dessutom hade de samtidigt som kvinnan var där krävt en annan kund på förskottsbetalning. Den personen var inte zigenare. Örbro Rättighetscenter stämde alltså mackens ägare, och ”wallraffade” lite genom att skicka dit fyra andra kvinnor, ej klädda i zigenarutstyrsel. Dessa krävdes inte på förskottsbetalning och därmed ansåg man att diskriminering var uppenbart.

Men tingsrätten anser att det inte är visat att någon diskriminering förekommit. Domstolen skriver att ingen av de inblandade personerna är mer trovärdiga än de andra. Det som avgjorde målet var i stället kravet på förskottsbetalning av den andra "icke-zigenska" kunden. En annan viktig faktor var att macken drabbats av smitningar flera gånger tidigare. Domstolen slår också fast att en mack generellt sett har rätt att kräva betalning i förväg av sina kunder.

Enligt Örebro Rättighetscenter har man för avsikt att överklaga domen. Kvinnorna på bilden som illustrerar denna artikel har inget direkt samband med innehållet.

na.se

PrintFriendly Share



Ursprungsartikel
Källa: Politiskt Inkorrekt